Konkurs za upis na master akademske studije

Konkurs za upis na master akademske studije

Univerzitet u beogradu Medicinski fakultet  raspisuje Konkurs za upis na Master akademske studije  –  Fizička aktivnost, zdravlje i terapija vežbanjem  2018/2019. godinu – 36 studenata

 

Uslovi za upis:

  • Prethodno ostvaren obim osnovnih studija od najmanje 240 ESPB stečenih na akreditovanoj instituciji, tj. visoka stručna sprema stečena na Medicinskom fakultetu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i na Filozofskom fakultetu, odsek Psihologija
  • Znanje engleskog jezika
  • Kompjuterska pismenost

Prijave po konkursu primaju se od 24. septembra do 4. oktobra 2018. godine u Službi za poslediplomsku nastavu Medicinskog fakulteta, Dr Subotića 8.

 

Master akademske studije iz Fizičke aktivnosti, zdravlja i terapije vežbanjem traju jednu godinu (60 ESPB). Završavanjem studija, odnosno odbranom master rada, stiče se zvanje  Master sportske i terapijske fizičke aktivnosti.

Studijski program pripada polju medicinskih i društveno-humanističkih nauka,  oblast medicinske nauke, a obuhvata obavezne i  izborne predmete, kao i izradu master akademskog rada.

Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji i visini školarine mogu se videti na internet stranicama Medicinskog fakulteta: www.mfub.bg.as.rs i dobiti na broj telefona 011 36 36 369.

Master akademske studije Fizička aktivnost, zdravlje i terapija vežbanjem akreditovane su od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Republike Srbije. Program je razvijen zajedničkim radom renomiranih međunarodnih eksperata i eksperata sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u okviru TEMPUS projekta br.544362-TEMPUS-1-IT-TEMPUS-JCPR

Posted by medadmin in Obaveštenja

Pristupno predavanje dr Cristiano Eirale

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da će gost Katedre Medicine sporta, istaknuti stručnjak iz oblasti medicine sporta, doktor Cristiano Eirale, održati inauguraciono predavanje u petak 08. juna 2018. god. u 9h u Svečanoj sali Dekanata, Medicinskog fakulteta na temu:

” Injective treatments in sport medicine”

Nakon izlaganja, biće promovisan u zvanje “Visiting professor” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Neki od Vas su već imali priliku da upoznaju dr Eirala na njegovom prvom predavanju, održanom na našem fakultetu 9. februara 2018. godine. Dr Eirale je specijalista Medicine sporta i od nedavno, šef medicinskog tima fudbalskg kluba Paris Saint-Germain. Poslednjih 10 godina radi  u sportsko- ortopedskoj bolnici Aspetar u Dohi (Aspetar, Qatar Orthopedic and Sport Medicine Hospital, Doha, State of Qatar), a predavač je medicine sporta na Weill Cornell Medicinskom Univerztetu, New York, USA.

Dr Eirale je u svojoj bogatoj karijeri timskog lekara, radio u fudbalskom klubu Inter Milan, Alžirskoj fudbalskoj reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Južnoafričkoj Republici, a od 2007. godine je šef medicinskog tima fudbalske reprezentacije Katara. Autor je više od 100 stručnih publikacija, nekoliko poglavlja i dve knjige. Njegova ekspertiza je epidemiologija sportskih povreda u fudbalu.

Srdačno Vas pozivamo da nam se pridružite,

Katedra Medicine sporta

Posted by medadmin in Obaveštenja

Izveštaj sa predavanja dr Cristiano Eirale

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da je gost Katedre Medicine sporta, istaknuti sportski stručnjak, doktor Cristiano Eirale, upravo postavljeni lekar Paris Saint-Germain Football Club, održao predavanje u petak 9. februara 2018. god na Katedri za Medicinsku fiziologiju na temu: “Football injuries and how they affect the performance”. U okviru svog predavanja, dr Eirale je studentima Master i Doktorskih studija, ali i specijalizantima Medicine sporta, predstavio novine u istraživanjima sportskih povreda fudbalera. U interaktivnom predavanju, slušaoci su mogli da saznaju o učestalosti povređivanja, kada povrede nastaju ćešće – tokom treninga ili tokom utakmice, vrsti povreda, mehanizmima povređivanja, ali i uticaju faktora sredine, temperature, karakteristika fudbalskog terena,  trenažnog opterećenja, modaliteta treninga. U toku predavnja dr Eirale je predstavio najnovije studije objavljene u eminentnim časopisima, u kojima je učestvovao kao istraživač u ovoj oblasti, njihove rezultate i načine da te rezultate iskoriste lekari u svakodnevnoj praksi. Nakon predavanja dr Eirale je odgovarao na pitanja slušalaca kada i kako, na osnovu njegovog iskustva kao timskog doktora, treba doneti odluku o povratku igrača u terenažni proces, i o ravnoteži odluke zasnovane na medicinskim dokazima i pritisku uprave kluba, najpre trenera da se u što kraćem periodu povređeni igrač vrati na teren. Takođe, diskutovano je i o konkretnom problem našeg kolege, timskog lekara lokalnog ženskog rukometnog tima, o sve učestalijem povređivanju igračica. dr Eirale je sugeriso da najpre treba istražiti razloge povređivanja i mehanizme nastanka povreda, delovati na prevenciji, uz istovremeno lečenje već nastalih povreda standardnim metodama fizikalne terapije. Prof. dr Sanja Mazić je zajedno sa dr Eiral komentarisala o uticaju različitih pristupa u treningu sportista na povređivanje igrača i koliko se u Evropskim zemljama razlikuju uslovi treninga, broj utakmica nedeljno, odnosno opterećenje sportista, kao i metode oporavka sportista.  Istakli su da je neophodan multicentričan pristup povredama i da na osnovu iskustva iz različitih regiona sveta, može da se ukaže na načine prevencije povreda u sportu.

Predavnju je prisustvovao i istaknuti stručnjak dr Žarko Vučković, opšti hirurg u Aspetar Klinici (Aspetar Qatar Orthopedic and Sport Medicine Hospital, Doha, State of Qatar). dr Vučković je domaćoj javnosti poznat kao timski lekar različitih nacionalnih selekcija u rukometu.  Aktuelno, dr Vučković rukovodi istraživanjima u oblasti učestalosti preponskog bola i ingvinalne hernije kod sportista. U toku diskusije dr Vučković se uključio da objasni modele različitih terapijskih pristupa kod preponskog bola, ali i medicinskim nalazima koji dovode do odluke o hiruškom lečenju ingvinalne hernije. Ukazao je na najnovije protokole lečenja preponskog bola sa posebnim akcentom na medicinu zasnovanu na dokazima.

Drugo predavanje održao je profesor Saša Bubanj sa Katedre za primenjenu kineziologiju, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Prof. Bubanj je rukovodilac master akademskih studija pod nazivom „Fizičko vaspitanje, fizička aktivnost i zdravlje“, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Nišu. Urednik je međunarodnog naučnog časopisa Univerziteta iz Niša, pod nazivom „Facta Universitatis Series Physical Education and Sport“. Rukovodilac je nacionalnog projekta Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, koordinator i učesnik u brojnim međunarodnim, regionalnim i nacionalnim projektima (Tempus, Erasmus+, GIZ, i dr.). Profesor Bubanj je predstavio svoja istraživanja u oblasti biomehanike, tj., analizu sudara stopala sa podlogom prilikom hodanja i trčanja sportista i nesportista (različitih pacijenata sa narušenim normalnim obrascem hodanja). U okviru analize upoređivane su tehnike iskoraka i sudara sa podlogom prednjim, srednjim i zadnjim delom stopala (tzv. trčanje na prstima i petama). Ukazano je na neophodnost daljih istraživanja naročito u oblasti rehabilitacije osoba sa invaliditetom. Takođe, prof. Bubanj je demonstrirao ispitivanje eksplozivne snage tipa vertikalne skočnosti na portabilnoj tenzometrijskoj platformi (Quatro Jump Kistler) po posebnom protokolu skoka sa počučnjem, koji omogućuje objektivno merenje sile reakcije podloge i nepunih 80 različitih parametara vezanih sa ispoljenom snagom mišića, visinom skoka i vremenom reakcije.

 

Katedra Medicine sporta

Posted by medadmin in Obaveštenja

Predavanje: Cristiano Eirale

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da će gost Katedre Medicine sporta biti istaknuti sportski stručnjak, doktor Cristiano Eirale, specijalista Medicine sporta, lekar u Aspetar Klinici (Aspetar Qatar Orthopedic and Sport Medicine Hospital, Doha, State of Qatar), kao i predavač medicine sporta na Weill Cornell Medicinskom Univerztetu, New York, USA.

Cristiano Eirale je mlad, uspešan čovek bogate sportske i naučno-istraživačke karijere u oblasti fudbala. Specijalizaciju iz Medicine sporta završio je na Univerzitetu u Paviji, a doktorirao je na Univerzitetu u Kopenhagenu, kod čuvenog Prof. Per Holmich na temu sportskih povreda u fudbalu. Od 2016. godine rukovodi projektom na temu povreda u fudbalu i epidemiološkog istraživanja tih povreda u Azijskoj fudbalskoj ligi. Sarađivao je sa mnogim poznatim istraživačima, objavio je preko 50 publikacija u eminetnim časopisima, dve knjige i nekoliko poglavlja u knjigama. U njegovoj dosadašnjoj karijeri ističe se profesionalan doprinos Medicini sporta kao lekar prvog tima Nacionalne selekcije Katara, Nacionalne selekcije Alžira, ali i Fudbalskog kluba Milan. Učestvovao je u istraživanjima uzroka i težine povreda tokom Olimpijskih igara.

Doktor Eirale će u sklopu svog boravka, održati predavanje u petak 9. februara u 15h. na Katedri za Medicinsku fiziologiju na temu:
Football injuries and how they affect the performance“.

Srdačno Vas pozivamo da nam se pridružite,
Katedra Medicine sporta

Posted by medadmin in Obaveštenja

Nova generacija studenata master programa

Obaveštavamo Vas da je nastava na Master programu Fizička aktivnost, zdravlje i terapija vežbanjem počela 17.11.2017. god.

Nova generacija studenata master programa, je svoje obavezne predmete, započela nastavom na predmetu: Metodologija naučnog i kliničkog istraživanja u sportskim nauka sa osnovnim principima etike.

Nastava se odvija na Institutu za Medicinsku fiziologiju.

Posted by medadmin in Obaveštenja